Kannattaako asunnon remontointi ennen myyntiä?

Moni miettii ennen myyntiä, että kannattaako asuntoon enää satsata. Vuosikymmenien asumisen jälkeen paikat eivät välttämättä ole enää missään huippukuosissa. Oma silmä tottuu vuosien myötä moniin kauneusvirheisiin. Asunnon ostajan näkökulmasta painaa tietysti sekä siisteys ja esteettinen puoli, mutta myös kodin tekninen kunto.

Monesti asuntoa myydessä tarkoitus on päästä nopeasti eroon. Jos ostajan löytyminen tuntuu hankalalta, nousee helposti kysymys: onkohan asunnossa jokin yksittäinen epäkohta? Kenties vanha kylpyhuone? Tai katto? Epäkuntoinen lattia?

Kiinteistövälittäjäkyselyissä nousee esille, että keittiön ja kylpyhuoneen kunto on monesti ratkaiseva ostajalle. Ne ovat myös samalla asunnon kalleimmat neliöt, sillä niiden remontointi on työläintä. Ammattilaisen tekemä uusi kylpyhuone onkin houkutteleva asia sillekin ostajalle, joka suunnittelee itse tekevänsä muuttoa ennen sitä kuuluisaa pientä pintaremonttia. Keittiön ilmeeseen on helppo vaikuttaa monesti myös kevyemmällä ehostuksella. Vetimien, ovien tai tasojen vaihto ovat suhteellisen kevyitä toimenpiteitä.

On selvää, että asunnon muulla arvolla, sijainnilla ja ympäristötekijöillä on vaikutuksensa remontista saatavaan arvonnousuun. Arvokkaan kohteen on oltava kaikin puolin arvonsa väärti, ja suhteellinen  hinnannousu on korkeampaa. Tapauskohtainen harkinta on aina tarpeen. Myyntitilanteissa vaikuttaa myös nopeampi myyntiaika. Oman alueen asuntojen hintoja vertailemalla voi helposti saada selville, mikä on vastaavien remontoitujen ja remontoimattomien välinen hintaero. Sen mukaan voi suunnitella realistisen remonttibudjetin.

Luonnollisesti on huomioitava myös, että minkälaista ostajaa tavoitellaan. Jotkut etsivät remontoitavia kohteita, toiset taas valmista. Vahvistuva nykytrendi on kuitenkin, että kuluttajat haluavat nopeasti, valmista ja helpompaa. Yksi elementti on myös turvallisuus. Asunnon tekninen kunto takaa myös huolettomia päiviä kauppojen jälkeen, kun jälkiseuraamuksia ei tule.

Osto on aina tunneseikka. Oli kyseessä sitten ammattimainen asuntosijoittaja tai uuden kodin lämmöstä haaveileva ostajaperhe, kylmän rationaalisia ostopäätöksiä ei käytännössä ole. Hyvää fiilistä voi aina luoda pienelläkin stailausremontilla. Pyydä suunnittelijamme paikalle niin saat tietoa eri ratkaisuista ja hinnoista!